sobota, 26 października 2013

Kulinaria nr 2: Tort


Podczas drugich z kolei zajęć, uczestnicy warsztatów musieli zmierzyć się z tortem. Jak wiadomo podstawą każdego tortu jest biszkopt, zanim jednak przeszliśmy do jego wykonania, na wstępie podzieliliśmy się swoimi doświadczeniami. Wbrew pozorom, aby ciasto biszkoptowe się udało, trzeba się naprawdę postarać. Podobnie było z robieniem tortowych mas, nie chodzi tu bowiem o samo ich wykonanie, ale przyłożenie się do tego wykonania, tak aby nie tylko smakowało, ale i wizualnie pięknie się przy tym prezentowało. Dekoracja wieńcząca całość sprawiła chyba wszystkim najwięcej frajdy. Tort wyszedł pyszny, a przy tym całkiem prosty i nie wymagający długich przygotowań, co w dzisiejszych czasach cenimy wysoko. Większość bowiem zgodnie wyznaje zasadę, że im prostsze tym zazwyczaj lepsze. I jeszcze dodam, że po raz drugi podczas tego cyklu warsztatów mieliśmy okazję przekonać się, że ciasta przygotowane własnoręcznie bardziej smakują od tych gotowych podawanych w cukierniach. 

Więcej zdjęć w galerii -> KLIK


Warsztaty zrealizowane w ramach projektu Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne.